Behandling af fnat

Hos Valby Hudlæge er vi specialiserede i hurtig og effektiv diagnosticering og behandling af fnat. Fnat, også kendt som scabies, er en hudinfestation forårsaget af fnatmider, der graver sig ind i overhuden og forårsager intens kløe og irritation.

Hudlæge i København med kort ventetid ved fnat

Valby Hudlæge er stolte af at tilbyde behandling med kort ventetid. Vi anbefaler, at du får en henvisning fra egen læge, før du bestiller en tid.

Symptomer og Diagnose

Fnat smitter ved direkte hudkontakt, især hvor personer deler sengetøj, eller ved tæt kontakt. Det er ikke ualmindeligt på steder som efterskoler, hvor unge sidder i hinandens senge. Symptomerne inkluderer kløe, udslæt og røde pletter på huden. Fnat klør efter ca. 4 ugers smitte ved smitte 1. gang. Hvis man smittes igen, begynder kløen efter få dage.

Behandling og Forebyggelse

Traditionelle behandlinger som Nix® (permethrin) creme har tidligere været effektive, men på grund af udviklingen af resistens hos fnatmider, bruges der i højere grad behandling i form af tabletter som den receptpligtige Scatol®. For en succesfuld behandling kan det godt betale sig at bruge tid på at gennemtænke omfanget – hvem i husstanden skal behandles? Kæresten? Roommates?

Samtidig behandling af alle, er afgørende for at forhindre re-smitte.

Desuden anbefaler vi ikke kun medicinsk behandling men også en grundig rengøring af tøj. Tøj skal vaskes ved 60 grader, eller placeres i karantæne i 4 dage, for at sikre, at eventuelle fnatmider dræbes. Grundig rengøring af hjemmet, herunder støvsugning af madras, er også afgørende.

FAQ

Fnat, også kendt som scabies, er en hudinfektion forårsaget af fnatmiden, der kravler i overhuden.

Fnat smitter ved direkte kontakt med huden. Primært ses smitte mellem personer, der deler sengetøj. En særlig udfordring er efterskoler, hvor de unge tit sidder i hinandens senge. Forebyggelse handler om, at smittede personer bliver behandlet hurtigt, så de ikke smitter videre.

De mest almindelige symptomer på fnat er kløe, særligt om natten. Hyppigst i hudfolder og ved kønsdelene.

Den mest effektive behandling mod fnat er receptplige tabletter, der hedder Scatol®, sammen med rengøring og tøjvask.

Nej, fnatmiden er specifik for mennesker og kan ikke overføres fra kæledyr.

Alle kan få fnat. I tiden omkring efterskole og gymnasiealderen ses det hyppigst, grundet den sociale adfærd. Men fnat ses også på f.eks. plejehjem.

Fnat udtørrer og dør, når den er væk fra huden. Fnatmiden dør hurtigst i et tørt og varmt miljø. Inden for 4 døgn.

Nogle oplever lindring ved brug af Tea tree oil. Men i praksis har Tea tree oil ikke god nok virkning.

Man kan ikke smitte andre med fnat 24 timer efter påbegyndt Scatol® behandling.

Det korte svar er ja, og man kan smitte andre.

Hos hudlægen kan vi med et dermatoskop (håndholdt mikroskop) se midegange og miden.